Bir trafik kazasına karışmak, sarsıcı ve stresli bir deneyim olabilir. Böyle bir durumda sakin kalmak ve güvenliğinizi sağlamak ve çıkarlarınızı korumak için hemen harekete geçmek çok önemlidir. İşte bir trafik kazasından hemen sonra yapmanız gereken 9 şey.
1. Yaralıysanız, En Kısa Sürede Tıbbi Tedavi Alın.
İlk ve en önemli adım, kendinizi ve kazaya karısan diğer kişileri yaralanmalara karsı kontrol etmektir. Eğer yaralı var ise 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aramalısın. Bu aşamada hem ambulans hem trafik polisi çağırmak için 112 Acil Çağrı Merkezi’nin tek hat olarak hizmet verdiğini hatırlatalım. Kendinizi iyi hissetseniz bile, kazadan hemen sonra tıbbi yardım almak çok önemlidir. Boyun zedelenmesi veya iç kanama gibi bazı yaralanmalar hemen fark edilmeyebilir. Yaralanmalarınız için yasal bir talepte bulunmaya karar verirseniz, tıbbi kayıtlar önemli kanıtlar olacaktır.
2. Güvenliği Sağlayın.
Mümkünse, daha fazla kaza veya trafik sıkışıklığını önlemek için aracınızı trafikten uzak, güvenli bir yere çekin. Kaza sonrasında aracın alev alması ve patlama ihtimali vardır. Kaza sonrası aracın çalışmıyor olsa bile kontağı mutlaka kapatmalı ve yakıt sızıntısı olup olmadığını da tespit etmelisin. Eğer yakıt sızıntısı tespit ettiysen en kısa sürede 110 numaralı telefonu arayarak itfaiye çağırabilirsin.
3. Kazayı Bildirin.
Kazayı kolluk kuvvetlerine bildirmelisin. Çoğu durumda, tanık yoktur ve diğer sürücü, kazanın nasıl gerçekleştiğine dair çelişkili cevaplar verebilir. Soruşturma talep etmezseniz, tam tazminat alma sansınızı ciddi şekilde zedeleyebilir veya daha da kötüsü, sizin hatanız olmayan bir kazadan sorumlu tutulabilirsiniz. Bu nedenle, bu kaza sizin hatanız değilse, polisin çağrılması konusunda ısrar edin.
4. Polisin gelmesini beklerken aracınızı hareket ettirmeyin.
Aracınız , trafiğe acil bir tehlike oluşturmadıkça, kazadan sonra durduğu konumda bırakmanız önemlidir. Diğer sürücüden, polis gelene kadar aracını hareket ettirmemesini isteyin. Polisin kusuru belirlemek için kullandığı en önemli kanıt, kazadan sonra araçların konumudur.
5. Yaralandıysanız, polis memuruna söyleyin.
Olay mahaline gelen kolluk kuvvetlerinin yapacağı diğer bir işlemde trafik kazası tespit tutanağı tutmaktır. Bu tutanakta kazanın nasıl olduğunu, kazanın seklini, kazanın maddi hasarlı mı, ölü veya yaralanmalı mı olduğunu detaylıca yazar ve trafik kazasını bir kroki yardımı ile resmetmeye çalışır. Tutanağın önemli olduğu bir başka husus uyuşmazlıklara karsı bir delil olarak kullanılabilmesidir. Bu sebeple yaralandıysanız mutlaka polis memuruna söylemelisiniz.
6. Kaza mahallinin fotoğraflarını ve videolarını çekin.
Yürüyebiliyorsanız ve acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız yoksa, kaza mahallini belgelemek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Yetkilileri beklerken, hasarlar, kayma izleri ve yol koşulları dahil olmak üzere olay yerinin fotoğraflarını çekerek bilgi toplayın.
7. Görgü tanıklarının isimlerini ve telefon numaralarını alın.
Genellikle bir polis memuru olay yerine geldiğinde, çarpışmanın tanıkları çoktan gitmiştir. Bu nedenle, kazaya tanık olan kişilerin isimlerini, adreslerini ve telefon numaralarını yazmanız çok önemlidir. Kusurlu sürücünün daha sonra kaza versiyonunu değiştirmeye çalışması durumunda, bu bağımsız tanıklar kazanın sorumluluğunu kanıtlamak için çok önemlidir.
8. Kaybınızı sigorta şirketinize bildirin.
Mümkün olan en kısa sürede sigorta şirketinize kazayı bildirin. Kazadan sonra sigortaya başvuru süresi genellikle 5 is günüdür. Bildirimin hızlı yapılması, hasarın karşılanması sürecini hızlandıracaktır. Trafik sigortaları özetle kaza sonrası alınan hasarın tazmini için yapılan sigorta sözleşmeleridir. Sigorta şirketleri, kaza sonrası alınan hasarı değerlendirip, onarım masraflarınızı karşılayacaktır. Bu sebeple sigorta şirketine kazayı bildirmek, maddi olarak kaza sonrası hakkınızı korumak için önemli bir adımdır.
9. Talepte Bulunma Süreniz Yasalarla Sınırlıdır, Geç Kalmayın.
Trafik kazası sonucunda yaşanabilecek mağduriyetlerin giderilmesinde hukuki süreç, haklarını etkin bir şekilde korumak için kritik bir öneme sahiptir. Her yaralanma veya ölüm iddiası için, talebi mahkemeye sunman gereken bir süre vardır, eğer bu süreyi kaçırırsan hakkını tamamen kaybetme riski ile karşılaşacaksın. Bu sebeple geç kalmadan hareket geçip yasal süreci başlatmalısın.