Kiraz Üreticisi Zarar Ediyor

Kozludere Mahallesi'nde yetişen kirazlar, son yıllarda piyasanın çok altında alıcı buluyor. Birçok çiftçi ise bu fiyatların üstüne bir de yevmiye, gübre ve mazot fiyatları eklenince mallarından kar yerine zarar ettiklerini belirtiyor. Çiftçiler bu sorunu kooperatif olmamasına bağlarken, belediye tarafından kendilerine verilen kooperatif sözünün tutulmaması halinde kiraz ağaçlarını kesmek dışında seçeneklerinin olmadığını belirtiyor.

Bu konuda yaşadığı mağduriyeti anlatan Çiftçi Kazım Okay Oktay, AK Parti’nin de CHP’nin de başkan adayının belediye seçimlerinde kooperatif sözü verdiğini ancak seçildikten sonra sözlerini tutmadıklarını vurgulayarak “Biz 2-3 alıcının eline mahkum bırakıldık. Onlar da kendi kafalarına göre fiyat belirlediler. Yetkililer bu konuda çiftçiyi mağdur ettiler” açıklamasında bulundu.

Çiftçi Osman Pekin ise aynı ürünü farklı kişiler götürdüğünde alıcıların buna bağlı olarak farklı fiyat biçtiğini ve bu düzenin adeta bir karaborsa düzenine döndüğünü dile getirdi. Yıllardır çiftçilikle uğraşıyorum ama son 2 yıldır ettiğimiz zararın hattı hesabı yok. Çevremizde çoğu kişiden artık kiraz hasadı yapmayacağını başka ağaçlar dikeceğini duyuyoruz. Hepsinin de nedeni kar edememenin yanında zarar etmek. Geldiğimiz bu zor durumda bizi ve çiftçiliği kurtarabilecek en önemli şeylerden biri kooperatifleşmek. Kooperatif olmadığı için alıcılar 24 saatte fiyatı yarıya düşüyor. Ayrıca aynı tarladan aynı ağaçtan toplanmış birebir aynı kirazı kadınlar sattığında ayrı erkekler sattığında ayrı fiyat veriyorlar. Biz bu konuda bir düzenleme yapılmasını ve belediyenin bizi alıcılara ezdirmemek adına bir kooperatif kurmasını istiyoruz” diye konuştu.